Cтолицата на “Вудy”

Ню Орлеанс, където прекарвам карантината, е един от най-необичайните градове в Съединените Щати. Градът първо е бьл френска колониална столица, след това испански търговски център, ь а потле дозх отново френски. Всеки от тези колонизатори също е поробал хора и ги докарал  от различни африкански страни. Има различни йерархии и правила по отношение на расата и брачните отношения. Някои местни хора (индианци) също бяха отседнали в града.

Едва, през 1803 г., когато Наполеон се стреми да събере пари за войни срещу цяла Европа, Ню Орлиънс става част от Америка, заедно с огромна територия земя, наречен Покупката на Луизиана. След това през 1803 г., когато Наполеон се стреми да събере пари за войни, Ню Орлиънс става част от Америка, заедно с огромна територия земя, наречена Покупката на Луизиана. Всеки път, когато градът сменяше ръцете си, много хора от всяка държава игнорират промените оставаха в района.

 

Това беше пристанищен град, в който влизаха много пътници. Cмесването на културите е довело до състояние, при което Ню Орлиънс е “вуду” центърът на света и център за всякакъв вид окултизъм, голяма част от него е широко приета.

Поради тази причина не беше толкова изненада да разбера, че в съседство с къщата на сестра ми има храм базирана на Таро. Докато карах колело из улиците, само две седмици след

празника “Марди Гра,” забелязах колко къщи имат магицкети амулети пред вратите си и на тях. Понякога тези амулети бяха статуи на лъвове и кози, понякога имаше дори глави на щуки.

В случая с съседи  сестра си кога погледна през прозореца, виждам рафтове, пълни с мистични книги, дебели килими с мистични шарки и няколко бокала и мечове.  И миналата седмица  четирима души позираха в костюми със стълби и завеси. Един човек изглеждаше кралица.

Нямах представа какъв ритуал може да провеждат. Бсе пак знам, че съседите на сестра ми са добри хора. Когато сестра ми купи къщата си, те й позволиха да използва електричеството и да получава вода от къщата им, докато тя си правеше ремонта. Реших, че няма да се притеснявам за ритуалите – до един ден, когато един от съседите дойде в къщата на сестра ми.

Младият мъж, който наближи, изглеждаше достатъчно обикновен. Той каза, че е фотограф и че случващото се в съседство не е толкова ритуал, колкото арт проект.

Църквата създаваше снимки за нова палуба на Таро. Всеки месец те избират нова картичка, четат за картината и молят членовете на църквата да играят роляте на героите в сцената. Човекът, който дойде в къщата обичаше да прави арт проекти, каза той. И сега той дошъл, защото се надяваше да снима старото пиано, което беше видял през страничния прозорец сестра ми.

Тя беше купила къщата на данъчен търг. Къщата беше изоставена десет години преди това. Мъжът, който живеел в къщата с майка си, работил за американската космическа програма (НАСА).Майка починил и той избяга от Ню Орлиънс по време на урагана Катрина, оставяйки всичко, включително старото изправено пианото, принадлежащо на майка му.

Когато сестра ми купи къщата, тя написал на инженерът от НАСА, а той каза, че не иска повече нищо общо с предишния си живот. Сестра ми изхвърли много неща, но нзапази старото пиано, въпреки че дупка в покрива и проливни дъждове накара пианото, че клавишите му се подуха и вече не свиреше.

“Моля те, снимай го”, каза тя. „Може би използването му за вашето изкуство ще помогне на бедното пиано да се върне към живота.“

Младежът направи снимки на старомоден фотоапарат с истински филм. По-късно щяхме да разберем, че всички те ще излязат размазани.

Странен все още беше фактът, че когато се опитахме да опитате да сместите леко пианото за една снимка, пианото сякаш се разпадна в ръцете ни.

Прозорец се отвори, вкарвайки, мисля, повече мистични сили на църквата в съседство.

Педалите се извиха и гърбът се счупи на две, щраквайки няколко струни. Клавиатурата се освободи от опорите си и стана сгъваема.

Може би пианото просто беше старо. Може би това е приз

ракът на майката на мъжа, който е работил за НАСА, кой

то е причинил промяната.

Може би самото пиано реши, че е време.

Каква религия имаше това пиано?

Градът тук е предимно католически и през историята католиците са се борили усилено срещу древните “езически” мистични практики като Таро.

Вероятно никога няма да разберем истинската причина за срива на това пиано, но oт този ден нататък започнах да гледам с повече страхопочитание и уважение към църквата в
съседство. Също така знам, че никой не е напълно невинен.

Говорим за Ню Орлиънс.

Само един ден по-късно, със сестра ми решихме да пресеем парчетата на пианото и да създадем музикален видеоклип, използвайки предимно арфата, и нашите съседи трябва да са ни намирали не по-малко странни.

 

Related Posts

Leave a comment